Obecnie Tłusty Czwartek jest świętem chrześcijańskim, ostatnim dniem wielkiego obżarstwa przed okresem czterdziestodniowego postu. Według tradycji powinniśmy jeść w tym czasie nadprogramowe ilości boczku, słoniny, tłustej karkówki i kotletów – pierwsze pączki były nadziewane właśnie takim tłustym mięsem i ponoć stanowiły doskonałą zakąskę do wódki.
Mieszkańcy Woli Mieleckiej podtrzymują tradycję polskich zapustów.
Dla wielu osób dbających o linię tłusty czwartek to makabra, dzień hartowania silnej woli i gigantycznego cierpienia. Wiadomo, że pączki są jednym z najbardziej kalorycznych przysmaków.
Był sobie pączek,co nie miał rączek i okrąglutki był jak miesiączek.
Miał lukrowaną złocistą skórkę,a w środku dziurkę na konfiturkę.
Wszyscy go lubią - starsi i dzieci.Na jego widok, aż ślinka leci.
Lecz co naprawdę pączki są warte, to przede wszystkim wie tłusty czwartek.
Czwartek Tłusty...Dniem Rozpusty, każdy zajada pączek tłusty.
Czy to jeden czy to dwa, a czasem ile się da.
Ja Ci życzę dziś smacznego, zjedz pączka chociażby jednego.
A do pączka smaczna kawa, to dopiero jest zabawa!
Wszelkie diety dziś na boku, Tłusty Czwartek jest raz w roku!!!
foto, film: Zbigniew Wicherski
Zobacz filmy
Wolomieleckie zapusty, smażymy pączki, Wola Mielecka 27-02-2014 / @film Zbigniew Wicherski /
Wolomieleckie zapusty, smażymy chrust, Wola Mielecka 27-02-2014 / @film Zbigniew Wicherski /