Wielkanocny koszyczek

Odsłony: 3482

Święcenie pokarmów to jeden z gestów, który przypomina nam o zbliżającym się zmartwychwstaniu Chrystusa.


Dawniej Wielka Sobota była dniem ciszy i postu. Chrześcijanie udawali się kościołów, aby razem z kapłanami adorować Chrystusa złożonego do grobu. Tradycja odwiedzania Grobu Pańskiego utrzymała jest do dziś. Wielka Sobota to czas żałoby po ukrzyżowanym Jezusie Chrystusie, ale i dzień oczekiwania na jego Zmartwychwstanie.

Siódmy dzień Wielkiego Tygodnia kojarzony jest jednak przede wszystkim ze święceniem pokarmów, przeznaczonych na świąteczny stół, dla wielu najważniejszy element Wielkiej Soboty.

Zwyczaj święcenia pokarmów narodził się w VIII wieku, ale w Polsce znany jest dopiero od XIV stulecia. W zależności od tradycji ludowych i symboliki chrześcijańskiej do koszyczka wkładano różne pokarmy. Początkowo święcono jedynie baranka wypieczonego z chleba, później zaczęto dokładać inne przysmaki. Dziś ważne jest, aby poświęconych zostało siedem podstawowych pokarmów: chleb, jajko, ser, wędlina, chrzan, ciasto i sól.

W dzisiejszych czasach zwyczaj święconki przeszedł do sfery bardziej świeckich niż religijnych obrzędów świątecznych. Mało kto zna symbolikę święconych pokarmów i wymiar duchowy Wielkiej Soboty.

Tradycja święcenia pokarmów zakorzeniona jest głęboko w naszej kulturze i pielęgnowana prawie we wszystkich rodzinach. Bez względu na to, jak głęboko przeżywamy Wielką Sobotę, wspólne malowanie pisanek i dekorowanie koszyczków na pewno zbliża ludzi i dostarcza wielu miłych wspomnień.

W koszyku obowiązkowo muszą się znaleźć jajka w postaci pisanek, baranek z cukru, sól, chleb, wędlina, chrzan, pieprz, a także owoce i wielkanocne zajączki z czekolady.

Chleb - W tradycji chrześcijańskiej jest najważniejszym z symboli, ponieważ przedstawia ciało Chrystusa. We wszystkich kulturach jest pokarmem niezbędnym do życia. Chleb zawsze gwarantował pomyślność i dobrobyt.

Jajko - To symbol odradzającego się życia i zwycięstwa nad śmiercią. Kiedyś wierzono, że dzielenie się nim z bliskimi wzmacnia rodzinne więzy.

Wędlina - Jako składnik święconki ma zapewnić płodność i zdrowie

Baranek - symbol Jezusa Zmartwychwstałego, a także pokory i łagodności

Sól - To życiodajny minerał. Wierzono, że odstrasza zło. Symbolizuje oczyszczenie i prawdę

Chrzan - Obrazuje ludzką siłę i krzepę fizyczną. Ma również wspomagać skuteczność innych święconych pokarmów.

zajączek - jest symbolem wiosny, odradzającej się przyrody, witalności

Ciasto - Do święconki zostało włączone jako ostatnie. Symbolizuje umiejętności i doskonałość


 

Zdjęcia z święcenia pokarmów

Foto: wichz