Wspólne smażenie pączków i chrustu w Woli Mieleckiej

Odsłony: 2179

Zapusty to okres karnawału, który zaczyna się wraz z dniem Nowego Roku lub Świętem Trzech Króli i trwa aż do środy popielcowej. Dawnymi czasy najweselszy był ostatni tydzień karnawału, od tłustego czwartku do kusego wtorku. Jedzono wówczas i pito, jakby chciano zaspokoić głód i pragnienie przed nadchodzącym czterdziestodniowym postem.

W tych dniach na stołach królowały pączki, faworki i inne smakołyki. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka – w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.

By tradycji stało się zadość w Filii Ośrodka Kultury w Woli Mieleckiej już po raz szósty odbyły się „Wolańskie zapusty”. Impreza przygotowana wspólnie przez Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich w Woli Mieleckiej oraz Filię Ośrodka Kultury zgromadziła grono gości: rodziców, dzieci i młodzież. Gośćmi honorowymi spotkania byli: Józef Piątek wójt Gminy Mielec, Damian Małek dyrektor SOKiS Chorzelów, Bożena Telega kierownik Filii Ośrodka Kultury, Wiesław Soboń sołtys Woli Mieleckiej.

Cieszyły oko i podniebienie wspaniałe pączki z marmoladą różaną oraz tradycyjny chrust. Wójt Józef Piątek podziękował paniom za przygotowane słodkości i za kultywowanie staropolskiej tradycji.